wtorek, 16 października 2012

Muffinki kokosowe

Muffinki to najszybsze słodkości jakie można wyczarować domowym sposobem. Idea zawsze jest ta sama: 2 pojemniki, jeden na składniki suche, drugi na składniki mokre - mieszamy dokładnie osobno suche i osobno mokre, mieszamy niedokładnie wszystko razem, napełniamy kubeczki, pieczemy, zjadamy i jesteśmy szczęśliwi!
"CUPCAKES MAKE PEOPLE HAPPY"
No to działamy dziś z muffinkami kokosowymi:

 potrzebujemy 2 pojemniki np. miseczki

do jednej wsypujemy składniki suche: 
/300g mąki, 1/2 łyżeczki sody, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki wiórek kokosowych, 100g cukru, starta skórka z 1 cytryny/

i dość dokładnie mieszamy, czyli po dość dokładnym wymieszaniu przez Gabi robimy jeszcze kilka okrężnych ruchów - tak dla pewności :)

do drugiej miseczki wędrują składniki mokre
/200g mleczka kokosowego (lub zwykłego) 2 jajka, 50ml oleju/

Troublemaker w trybie dwu-zadaniowym miesza "mokre" i "suche"

przygotowujemy formę i papierki

"jus!!!" :)

niedokładnie łączymy składniki suche i mokre (w przypadku muffinek grudki są zalecane)

nakładamy do papierków

pieczemy 20-25 min w temperaturze 180 stopni

gotowe lub prawie gotowe :)

bo dla efektu wizualno-smakowego można jeszcze przyozdobić je np. lukrem /podgrzane sok z cytryny + cukier/ i kokosem
MNIAM! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz